Sztáray Péter államtitkár tárgyalásokat folytatott a montenegrói Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes vezetőivel 2019. május 30-31-én Podgoricában.

 
A megbeszélések középpontjában a kétoldalú kapcsolatok áttekintése mellett a térség biztonságpolitikai helyzetének, valamint Montenegró európai integrációs eredményeinek és a térséget érintő migrációs helyzet áttekintése voltak. Sztáray Péter Montenegró európai integrációs perspektívájának töretlen magyarországi támogatásáról biztosította partnereit
 
Az államtitkár ezt követően a kiemelt szakterületek magyar képviselőivel együtt kibővített GVB társelnöki találkozón vett részt. Podgoricában az Emberi- és Kisebbségjogi Minisztériumban átadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium által adományozott emberi- és kisebbségjogi tematikájú szakkönyvtárat.
 
Sztáray Péter részt vett a 2BS – To Be Secure Fórumon, ahol a „Western Balkans: Gremlins of the Past and Fairy Tales of the Future” (Nyugat-Balkán: a Múlt Szelleme és a Jövő Tündérmeséje) című panelen szólalt fel, melyen részletesen áttekintették a nyugat-balkáni régió és ezen belül Montenegró biztonsági helyzetét, továbbá a Nyugat-Balkánt és azon belül Montenegrót érintő migrációs helyzetet. Az államtitkár a fórum margóján találkozott Srdjan Darmanović montenegrói külügyminiszterrel is.
 
(KKM)