2019. július 11-én Kotor tengerparti óvárosában levő Nikola Đurković Kulturális Központban (Kulturni Centar "Nikola Đurković") a 18. KotorArt Fesztivál részét képező Gyermekszínház Fesztiválon tartott teltházas előadást Cakó Ferenc homokanimátor és az Art’s Harmony zenekar. Az előadást már jóval annak megvalósulása előtt és azt követően is jelentős médiafigyelem övezte.

Hagyományosan július 1-jétől 12-ig tartó „Kotori Gyermekszínház Fesztivál a Gyermekeknek” összehozza a kis és nagy színházi előadások szerelmeseit, hogy egy felejthetetlen élményt hozhasson el nekik a Fesztiválon keresztül, amelynek idei 109 programjában 19 ország művészei léptek fel. Az idei évben magyar részről Cakó Ferenc Arany Medve díjas homokanimátor és az Art's Harmony együttes segített abban, hogy a Fesztivál ne csak Kotort, hanem a nézők képzeletét is meghódítsa.

 

Az esemény jelentős médiafigyelemnek örvendő megnyitó ünnepségén Karagics Dusko, nagykövetségünk külgazdasági attaséja mondott beszédet, megköszönve a Magyar Kulturális Hetek montenegrói partnerei, különösképpen a KotorArt fesztivál szervezői munkáját, akik nélkül nem valósulhatott volna meg az előadás. Elmondta, hogy a hagyományosan kiváló politikai és gazdasági kétoldalú kapcsolatok mellett szükség van a kulturális kapcsolataink erősítésére is. A 24 programot felsorakoztató Kulturális Hetek Montenegróban rendezvénysorozat keretében a montenegrói közönségnek lehetősége nyílik számos fiatal és tehetséges kortárs művésszel megismerkedni, akiket nem csak Magyarországon, de a nemzetközi színtéren is elismernek.

Az Emese álma (Emišin san) című produkcióval Cakó úr dinamikus zene kíséretében egy korokon átívelő kalandos utazásra hívta el az nézőket, bemutatva Magyarország történelmét a honfoglalástól egészen hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásáig. Az 60 perces előadás során a közönség ámulattal követte, amint Cakó úr az üveglapra szórt homokból állat- és emberalakokat, illetve hazánk és Európa történelmét meghatározó történéseket keltett életre.  A közönség az előadás végén kitörő tapsviharral jutalmazta meg az egyszerre művészi és oktató műsort.

Az előadást követően Cakó Ferenc örömmel adott interjút az országos médiának, ahol elmondta, sajnos a történelem nemcsak örömteli eseményekből áll, mindegyik nemzetnek megvan a saját küzdelme. Hozzátette, nagy öröm számára, hogy Kotorban tarthatott előadást, mivel 40 évvel ezelőtt házasságát követően feleségével Kotorban kívánták eltölteni mézesheteiket, amelyet azonban az 1979-es montenegrói földrengés meghiúsított.

Galéria