A tagországok bel-, és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásának keretében aláírt megállapodásban szereplő tevékenységek célja az illegális migráció kezelése, különös tekintettel a migrációs áramlások hirtelen változásaira, valamint a határokon átnyúló bűnözés kezelése. A tevékenységek magukban foglalhatják a határon folytatott fokozott technikai és operatív segítségnyújtást is.

A megállapodás szerint az EU külső határainak igazgatására összpontosító operatív együttműködést a Frontex keretében működő Európai Határ- és Parti Őrség koordinálja majd.

A megállapodást később hivatalos formában írják alá, miután az Európai Parlament jóváhagyta azt, és mindkét fél elvégezte a szükséges jogi lépéseket.

A Montenegróval aláírt megállapodás az ötödik együttműködést rögzítő dokumentum lesz a nyugat-balkáni partnerországgal. Hasonló megállapodásokat írtak alá 2018 októberében Albániával, 2018 júliusában Macedóniával, 2018 szeptemberében Szerbiával és 2019 januárjában Bosznia-Hercegovinával.

 

MTI