Kövér László reményét fejezte ki, hogy a két hét múlva esedékes EP-választások egyik pozitív következménye az lesz, hogy megváltozik a régió iránti figyelem és politika, így az integrációs folyamat felgyorsulhat és Montenegró elsőként csatlakozhat az Európai Unióhoz az erre váró országok közül.

Hozzátette: ezt a célt szolgálja a két ország közötti parlamenti, házelnöki és szakbizottsági szintű együttműködés, amelyről megállapodást írtak alá.

A magyar házelnök kijelentette: Magyarország politikai és diplomáciai téren is minden segítséget igyekszik megadni Montenegró európai integrációjához, és kiemelt partnernek tartja Montenegrót a nyugat-balkáni régióban. 

Kövér László méltatta a két ország gazdasági kapcsolatait, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország, az európai uniós tagállamok közül, a második legnagyobb befektető Montenegróban.

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország és tevőlegesen részt vehet a Montenegróban zajló gazdaági fejlődésben, elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés területén.   

Ivan Brajovic hangsúlyozta: Montenegró, az államisága visszanyerése óta eltelt 13 évben, jelentős eredményeket ért el, így két éve csatlakozott a NATO-hoz, ami Magyarország támogatásának is köszönhető. Háláját fejezte ki, amiért Magyarország töretlenül támogatja Montenegrót az európai integrációs folyamatokban is.

Ivan Brajovicot ezt követően fogadta Áder János köztársasági elnök.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Ivan Brajovic, a montenegrói parlament elnöke a Magyar Országgyűlés és a Montenegrói Parlament közötti partnerségi keretmegállapodást ír alá az Országház Varga Béla termében 2019. május 13-án. Balról Aleksandar Mostrokol, Montenegró budapesti (b2), jobbról Négyesi József, Magyarország podgoricai nagykövete (j2).

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Ivan Brajovicot, a montenegrói parlament elnökét az Országház előtt 2019. május 13-án.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Ivan Brajovicot, a montenegrói parlament elnökét (b) a Sándor-palotában 2019. május 13-án.

 

 

FORRÁS: MTI