2019. július 23-án anagykövetségünk Herceg Noviban nyitotta meg Magyar Olimpiai és Sportmúzeum vízilabdakiállítását.

A kiállítást Herceg Novi tengerpartjának központi részén, az óváros egykori erődjének lábánál fekvő forgalmas Skver sétányon, a városalapító I. Tvrtko bosnyák király szobránál állítottuk fel.A megnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Magyar Csaba, Magyarország tiszteletbeli konzulja, valamint dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója is. 

Négyesi József nagykövet beszédében köszönetet mondott Herceg Novi önkormányzatának, amelynek támogatása nélkül a nagykövetség nem tudta volna megszervezni a közeljövőben megvalósuló programokat és kiállításokat. Elmondta, hogy a két ország közötti élénk gazdasági és politikai kapcsolatok mellett szükség van kapcsolataink egyéb területeinek a fejlesztésére is. Ezt a célt szolgálja a szeptember végéig tartó montenegrói Magyar Kulturális Hetek, amelynek keretében a vízilabdakiállítás számos képeivel szeretnénk bemutatni a sportág történetét, az első nemzetközi párharcokat, emlékezve a magyar és a montenegrói csapatok legnagyobb dicsőségeire. 

Herceg Novi polgármestere, Stevan Katić beszédében kiemelte, hogy a kiállítással szeretnék megünnepelni azt az erős köteléket, amelyet a vízilabda teremt Magyarország és Montenegró között. Emlékeztetett, hogy a Herceg Novi a vízilabda városa, amely számtalan sportolót és atlétát adott a világnak, továbbá a város vízilabdacsapata, a közel százéves PVK Jadran képezi a sportág gerincét Montenegróban.

A megnyitót követően a jelenlévőket Dr. Szabó Lajos múzeumigazgató vezette körbe, részletesen elmesélve a két ország csatározásait és legszebb pillanatait az egyik legeredményesebb csapatsportágban. A sportszerető látogatók a kiállítás megtekintése közben  barátságos hangulatban megvitatták a régmúlt fordulatos és küzdelmes mérkőzéseit, valamint – kiemelt aktualitást adva a kiállításnak – az éppen zajló Vizilabda Világbajnokság eseményeit és a két ország esélyeit.

 

További képek a galériában.