Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszterrel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán térsége, Magyarország a régió szomszédságában tudja, mi a különbség aközött, ha béke, stabilitás, nyugalom és fejlődés van a térségben, és ha ennek az ellentéte jellemző.

 Magyarország a leghatározottabban támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációját, és ez az EU-nak is érdeke - jelentette ki.

    Megjegyezte: a NATO jobban áll a Nyugat-Balkán integrációját illetően, mint az EU.

    Szijjártó Péter kifejtette: ha a Nyugat-Balkán gyenge, az ott feltorlódott illegális migránsok gyorsan Magyarország déli határára érnek, ezért fontos a régió megerősítése és integrációja a biztonság szempontjából is.

    A gazdaság vonatkozásában elmondta: az EU-ra nehéz újraépítkezés vár, a koronavírus-járványnak súlyos gazdasági következményei vannak. Minél nagyobb az európai szabadkereskedelmi övezet és az egységes európai piac, minél több a beruházási és exportlehetőség, annál gyorsabb és sikeresebb lehet ez a gazdasági újraépítkezés - mutatott rá.

    Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa az európai integrációs folyamatot, és Montenegrónak már most is az unióban lenne a helye. Minden csatlakozási fejezetet megnyitottak, ezért azt kérik a portugál EU-elnökségtől, hogy gyorsítsák fel a csatlakozási tárgyalásokat - közölte.

    Megjegyezte: két tapasztalt magyar diplomata dolgozik a montenegrói kormánynak, segítik a felkészülést a csatlakozásra.

    Arról is beszélt, hogy 55 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál a vállalatközi együttműködés finanszírozására. Az OTP piacvezető Montenegróban, a Wizzair pedig újabb bázis létrehozását készíti elő az országban - mondta.

    Közölte: egy jelentős magyar turisztikai beruházás is megvalósul Montenegróban, a Hunguest egy nagy szállodáját felújítják, szolgáltatási portfólióját kibővítik egy kétmilliárd forintos beruházás keretében, amelyhez a magyar kormány egymilliárd forint támogatást biztosít. Továbbá több vállalatot támogatnak, hogy exportlehetőségeiket bővítsék Montenegróban - tette hozzá.

    Szijjártó Péter kitért rá: 30 ösztöndíjas helyet biztosítanak montenegrói hallgatóknak magyarországi egyetemeken.

    Djordje Radulovic hangsúlyozta: Magyarország és Montenegró kapcsolatai továbbra is kiválóak, és országa hálás Magyarországnak az EU nyugat-balkáni bővítéséhez nyújtott folyamatos támogatásért. Montenegró szeretne a lehető leggyorsabban csatlakozni az EU-hoz - fűzte hozzá.

    Azt is üdvözölte, hogy Magyarország segít a gazdasági céljaik elérésében és a járvány gazdasági következményeinek legyőzésében. Megállapodtak arról, hogy erősítik a kétoldalú együttműködést a gazdaság, a turizmus, az egészségügy, a biztonságpolitika és az oktatás területén - mondta.

       

    A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről a Stipendium Hungaricum program keretében.