Ország
Montenegró

Kontinens
Európa

Terület (km2)
13 812

Lakosság száma
620 029 fő

Főváros
Podgorica; történelmi főváros: Cetinje

Államforma
Köztársaság

Államfő
Milo Đukanović

Kormányfő
Dusko Marković

Külügyminiszter
Srdjan Darmanović

Diplomáciai kapcsolatok szintje

Hazánk 2005. november 17-én nyitotta meg podgoricai hivatalát. Montenegró függetlenségét 2006. június 12-én ismertük el és június 14-én jegyzékváltással nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot létesítettünk. Nagykövetségünk ünnepélyes megnyitására 2006. július 12-én került sor. Herceg Novi városában tiszteletbeli konzulunk tevékenykedik.


Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja

2006. június 14.

Fontosabb kétoldalú egyezmények

A montenegrói fél 2006. július 18-án jegyzékben jelentette be, hogy az Államszövetség jogát továbbra is alkalmazza, vagyis vállalja a Szerbia-Montenegró Államszövetség által kötött nemzetközi szerződések és megállapodások végrehajtását. Magyar részről elfogadtuk, hogy a két fél a Magyar Köztársaság és Szerbia-Montenegró között az államutódlás idején hatályban volt kétoldalú nemzetközi szerződéseket - a nemzetközi jognak a szerződésekben való államutódlásra vonatkozó írott és szokásjogi szabályaival összhangban - Montenegró, mint utódállam vonatkozásban alkalmazza.
Hazánk javasolta a montenegrói félnek, hogy a szerződéses kapcsolatok jelenlegi szintjének fenntartása érdekében, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően megállapodást kössünk a Szerbia-Montenegró Államszövetséggel hatályos szerződések számbavételéről és hatályban tartásáról. Kezdeményeztük továbbá, hogy a hazai egyeztetést követően ez év utolsó negyedében ilyen megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat folytassunk.


Magas szintű találkozók az elmúlt időszakban:

2018. július 23-24. Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos montenegrói látogatása. 

2018. július 2-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos látogatást tett Podgoricában és Beranéban megnyitotta a "Gavro Vukovic" Nyári Diplomáciai Iskolát. 

2017. december 19-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos látogatást tett Podgoricában. 

2017. február 24-én Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök hivatalos látogatást tett Budapesten. 

2017. január 27-én Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter hivatalos látogatást tett Budapesten. 

Szijjártó Péter a 2016. augusztus 25-26-án megrendezett Dubrovnik Forum margóján megbeszélést folytatott Vladimir Kavaric montenegrói gazdasági miniszterrel

2016. május 22-24 között Pavle Goranović montenegrói kulturális miniszter részt vett az 1. Kína - KKE Irodalmi Találkozón és találkozott Dr. Hoppál Péterrel, az EMMI kultúráért felelős államtitkárával

2016. április 7-én Igor Lukšić külügy- és európai integrációs miniszter tett hivatalos látogatást Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015. december 2-án a brüsszeli NATO-külügyminiszteri értekezlet margóján kétoldalú megbeszélést folytatott Igor Lukšić-csal, valamint Milica Pejanović-Đurišić védelmi miniszterrel.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015. november 24-én a Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok 4. Miniszterelnöki Találkozójának margóján Szocsuban megbeszélést folytatott montenegrói partnerével, Milo Đukanović miniszterelnökkel.

Ranko Krivokapić montenegrói házelnök 2015. október 16-án részt vett a Budapesten megrendezett Nyugat-Balkáni Országok Házelnökeinek 7. konferenciáján, amelynek margóján fogadta őt Áder János köztársasági elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint kétoldalú hivatalos látogatáson fogadta őt Kövér László házelnök.

Igor Lukšić miniszterelnök-helyettes, külügy- és európai integrációs miniszter 2015. február 13-án tett hivatalos látogatást Budapesten.