Ország
Montenegró

Kontinens
Európa

Terület (km2)
13 812

Lakosság száma
620 029 fő

Főváros
Podgorica; történelmi főváros: Cetinje

Államforma
Köztársaság

Államfő
Milo Đukanović

Kormányfő
Dritan Abazović

Külügyminiszter
Ranko Krivokapić

Diplomáciai kapcsolatok szintje

Hazánk 2005. november 17-én nyitotta meg podgoricai hivatalát. Montenegró függetlenségét 2006. június 12-én ismertük el és június 14-én jegyzékváltással nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot létesítettünk. Nagykövetségünk ünnepélyes megnyitására 2006. július 12-én került sor. Herceg Novi városában tiszteletbeli konzulunk tevékenykedik.


Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja

2006. június 14.

Fontosabb kétoldalú egyezmények

A montenegrói fél 2006. július 18-án jegyzékben jelentette be, hogy az Államszövetség jogát továbbra is alkalmazza, vagyis vállalja a Szerbia-Montenegró Államszövetség által kötött nemzetközi szerződések és megállapodások végrehajtását. Magyar részről elfogadtuk, hogy a két fél a Magyar Köztársaság és Szerbia-Montenegró között az államutódlás idején hatályban volt kétoldalú nemzetközi szerződéseket - a nemzetközi jognak a szerződésekben való államutódlásra vonatkozó írott és szokásjogi szabályaival összhangban - Montenegró, mint utódállam vonatkozásban alkalmazza.
Hazánk javasolta a montenegrói félnek, hogy a szerződéses kapcsolatok jelenlegi szintjének fenntartása érdekében, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően megállapodást kössünk a Szerbia-Montenegró Államszövetséggel hatályos szerződések számbavételéről és hatályban tartásáról. Kezdeményeztük továbbá, hogy a hazai egyeztetést követően ez év utolsó negyedében ilyen megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat folytassunk.