Kedves Szülők és arra jogosult törvényes képviselők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. januárjától a magyarországi családtámogatási ellátási formák közül az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása (Babakötvény) elérhetővé válik a Magyarország közigazgatási határain kívül élő – arra jogosult – magyarok számára is.

Hol és hogyan igényelheti a támogatásokat?

 • Személyesen

 - A konzuli feladatot ellátó magyar külképviseleteken, így a Podgoricai Nagyköveségen is.

             Magyar Külképviseletek listája.

- Magyarországon az integrált ügyfélszolgálatoknál (kormányablakoknál

• Postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.)

• Elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően):

 

Az Anyasági támogatás a magyar állampolgárságú gyermekre tekintettel a támogatásra jogosult anya állampolgárságától függetlenül igényelheti (tehát az anyának nem kell feltétlenül magyar állampolgárnak lennie), amennyiben a gyermek 2017. június 30. után született. A kérelmet a gyermek születésétől számított hat hónapon belül kell benyújtani. Amennyiben hat hónap eltelt a születés óta, igazolási kérelmet kell csatolni, ugyanakkor a születéstől számított 1 év után nem lehet kérelemmel élni. Amennyiben a gyermek anyakönyvezésére még nem került sor, azt kezdeményezni kell (a magyar születési anyakönyvi kivonat megléte nem feltétele a kérelem benyújtásának).

Fiatalok Életkezdési Támogatását (Babakötvényt) igényelheti az életkezdési támogatásra jogosult gyermek bármelyik szülője vagy más törvényes képviselője. Az életkezdési támogatás 2017. június 30. után született gyermek után kérelmezhető, a kérelem beadásának nincs időbeli korlátja. A támogatás feltétele a magyar állampolgárságú gyermek magyarországi anyakönyvezése.

Az anyakönyvezés iránti kérelmeket természetesen a főkonzulátuson is be lehet nyújtani.

Az időpont foglalásról a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.

Letölthető tájékoztató anyag a köldökszinór programhoz innen.