2019. július 21-én Kotor tengerparti óvárosának egyik fő látnivalója, a Szent Iván hegy lábánál található, 1200 éves Szent Tripun katedrális előtti téren került sor a KotorArt Don Branko Zenei napok részeként a 24 programot felsorakoztató Magyar Kulturális Hetek központi elemének számító Óbudai Danubia Zenekar fellépésére. A KotorArt nemzetközi művészeti fesztivál az ország és a régió egyik legnagyobb és legjelentősebb fesztiválja, amely minden nyáron közel 200 programot kínál több tízezer látogatójának, és amely 2019 márciusában megkapta a kiváló művészeti fesztiválok Európai minőségi bélyegének számító EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést.

 

Az ünnepi rendezvényen a közönség teljes egészében betöltötte a teret, és azon részt vettek a diplomáciai és kulturális élet képviselői, köztük Schőberl Márton a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkára, Négyesi József, Magyarország montenegrói nagykövete, Sandra Đurbuzović, a Montenegrói Kulturális Minisztérium államtitkára, Željko Aprcović, Kotor polgármestere, Bús Balázs, Óbuda polgármestere, illetve Ilija Janjić, a székesegyház püspöke.

 

A jelentős médiafigyelemnek örvendő eseményen a résztvevőket Sandra Đurbuzović asszony, valamint Schőberl Márton helyettes államtitkár úr köszöntötte. Helyettes Államtitkár úr beszédében rámutatott, hasonló magyar kulturális megjelenésre a térségben még soha nem volt példa, és a Kulturális Hetek rendezvénysorozat Magyarország egyik fontos projektje. Magyarországnak nagyon fontosak a térségbeli szomszédjai, különösen Montenegró, akivel kiváló kétoldalú kapcsolatokat ápolunk, a magas szintű találkozók nagyon gyakoriak, kapcsolataink folyamatosan fejlődnek.

 

Sandra Đurbuzović államtitkár asszony a zene egyetemes nyelvére hívta fel a figyelmet, amely a mai felgyorsult világban is nemzetközi hidakat épít, megnyugtat és elvarázsol, és kötelez az egymás iránti megértésre és a közösségi tudat megerősítésére. Államtitkár asszony szerint a magyar előadóművészek bemutatása a montenegrói közönség számára kiemelt fontossággal bír, éppen ezért a két ország közötti intézményes együttműködés további fejlesztése fontos kötelezettség.

 

A Szent Trifun katedrális kiváló helyszínnek bizonyult Liszt Les preludes, Bartók Magyar képek, Erkel Hunyadi László – nyitány és Kodály Galántai táncok című művei, valamint Nina Perović montenegrói zeneszerző Gusle (Hegedű) című darabja számára, amelyek az Óbudai Danubia Zenekar művészeinek tolmácsolásában betöltötték a teret és az óváros évszázados utcácskáit, amelyet a közönség álló ovációval köszönt meg.

 

További képek a Galériában.