A Podgoricai Nagykövetség V4 elnökségi programjának részeként 2018. május 18-án a Podgoricai Egyetem Politikatudományi Tanszékén külön szeminárium keretében került bemutatásra a Visegrádi Négyek Együttműködése, amelyen a V4 történetét bemutató fotókiállítás is helyet kapott. A rendezvényen mintegy 120 fő, zömében egyetemi hallgatókból, illetve a DT és a Montenegrói Külügyminisztérium képviselőiből álló hallgatóság vett részt.

Pósa Krisztián nagykövet bemutatta a V4 történetét, megalakulásának körülményeit, majd számadatokkal illusztrálva részletesen beszélt az együttműködés gazdasági eredményeiről, illetve annak az EU-n belül elfoglalt súlyáról, jelentőségéről. Hangsúlyozta, hogy a V4 együttműködés legfontosabb alappillére tagjainak közös érdeke: a 90-es évektől a sikeres EU és NATO integráció, később e szövetségeken belül a közép-európai térség politikai súlyának növelése, továbbá a térség gazdasági fejlődése. E tekintetben hangsúlyozta, hogy a V4 az EU harmadik legnagyobb gazdasági ereje. Az elmúlt 7 évben az együttműködés tagjai 20-24%-os gazdasági fejlődést értek el, átlag GDP-jük az EU átlag kétszerese. 

Karel Urban cseh nagykövet a V4-es együttműködés biztonságpolitikai aspektusait elemezte, külön hangsúllyal az EU védelmi együttműködésében való V4 közös fellépésre. Milica Serdarevic szlovák ügyvivő részletesen, példákkal illusztrálva mutatta be a V4 politikai működését, ismertetve az együttműködésen belüli kormányfői és szakminiszteri formátumokat, illetve a V4+ kibővített együttműködést. Anna Kasprzak lengyel ügyvivő bemutatta a V4-ek és a Nyugat-Balkán közötti együttműködést, jelezve, hogy a V4+ együttműködés keretén belül rendszeres egyetetéseket folytatunk a nyugat-balkáni országokkal. A V4-ek számára az EU (és a NATO) bővítésének továbbvitele prioritást jelent, és ezzel összefüggésben mindegyik V4 állam teljes mértékben támogatja a Nyugat-Balkán integrációs folyamatainak felgyorsítását.

Fényképek: